#yenievimiz #taşınmahikayemiz #finlandiyadailkgünler


13 Nisan 2018 tarihinde saat 18.00 civarı, Helsinki havaalanına uçağımız indi ve artık Finlandiya’dayız. J

Eşimin şirketinin yönlendirdiği bir transfer aracı ve şoförü bizi havaalanında bekliyordu, iyi ki öyleydi, yoksa o kadar bavulla nasıl hareket edebilirdik hayal etmek bile istemiyorum. Booking web sitesinden (www.booking.com) bir haftalık yer ayırtmıştık kendimize, 2 odalı küçük bir ev gibiydi aslında, gelmemize birkaç gün kala ayırttığımız için pek alternatifimiz de yoktu, eve bayılmadık, ama Lauttasaari adası Helsinki ve Espoo’nun arasında yer alan sevimli bir adacık… Sakinliği ve her yere yakınlığıyla gönlümüze taht kurdu.

Cuma günü gelmek, iyi bir zamanlama olmuş çünkü Semih çalışmaya başlamadan önce ev bulmak için koca bir hafta sonumuz vardı. Öncelikle burada yaşayan bir arkadaşımız ve eşi ile buluştuk ve onlardan semtler, ulaşım, Finlandiya’da ev nasıl aranır, prosedürü nedir vs. konularında bilgileri edindik.

Ve ev aramaya başladık. Kullandığımız ev arama sitesi, https://www.oikotie.fi/ idi. Evlerin gösterim zamanları oluyor. Çok zamanımız olmadığı için hemen Pazar gününe gösterimi olan evleri listeledik ve ev sahipleriyle iletişim kurduk. 3 evin gösterimine katıldık, 2’sini beğendik. Tabi onların da bizi beğenmesi önemliydi J Finlandiya’da belki diğer Avrupa ülkelerinde de vardır bu sistem, ev sahipleri kiracı adayları ile görüşüyor, kendi uygun gördüğüne evi verebiliyor, ya da kiracı adaylarını evi için ihaleye davet ediyor. Beğendiğimiz iki evden biri bizim oldu ve bir sonraki gün kontratımızı yaptık. Ve Finlandiya’da ilk haftamızı doldurduktan sonra yeni haftaya kendi evimizde başladık.

İlk hafta sonunun macerası ev aramak iken, ikinci hafta sonunun macerası ise eşya almak, eve taşımak, yerleştirmek ve temizlik yapmak oldu. Neyse ki evimiz 55 metrekare olduğu için alınacak eşya miktarı ve temizlik yapılacak alan iki güne sığdı. Eşyalarımızın bazılarını ikinci el aldık (kitaplık, tv sehpası, avize, mutfak masası, sandalyesi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, vb.), bazılarını da İKEA Espoo’dan (yatak, kanepe, tencere, tava, Bege’nin masa ve sandalyesi, minderi vb.) çözdük. İkinci el eşyaları facebook grupları üzerinden ayarladık ve cumartesi sabah kiraladığımız bir panelvan ile üç adresten ikinci el eşyaları toplayarak evimize getirdik, devamında da hızlı bir İKEA alışverişi ile kurulmayı bekleyen yatak ve kanepe ile evimize döndük. Ve çok yorulduk… En az Semih ve benim kadar yorulan biri daha vardı ki, o da bu günümüzde bizi hiç yalnız bırakmamış olan Mehmet. O olmasa 1 gün içinde eşyaları toparlayıp taşınmamız hiçbir şekilde mümkün olmazdı.

Pazar günü de evde devam eden çalışmalarımızın ardından artık yerleşik hayata geçtik. Ne mutlu bize…

Comments

Popular posts from this blog

#finlandiyadabirev #finlandiyadakievimiz

#Finlandiya’dayaşayanlarveyaşamakisteyenleriçin #facebookgrupları #sosyalmedya #faydalıbilgiler

#finlandiyadailkgünler #finlandiyailkizlenimler