#finlandiyadailkgünler #finlandiyailkizlenimler


Çocuklara çok ciddi önem veriliyor. Her yer oyun parkı. Çocuktan çok oyun parkı olabilir. Hatta çocuklar için bir haritası bile var Helsinki’nin. Çocuk oyun alanlarının, müzelerin, uygun restoranların vb. yerlerini gösteren.

Töölö'de bir kum havuzu
Her oyun parkında, hatta olması için oyun parkına bile gerek yok, her yerde kum havuzları var. Kum havuzlarının bazılarının yanında sandıklar var içi oyuncak dolu olan. Kamyonlar, kova, kürek, tırmık vb. kumda oynamaya yardımcı bir yığın oyuncak.

Bebek arabasında taşınan 6 yaşına kadar bir bebek/çocuk ve bebek arabasını kullanan ebeveyne toplu taşıma araçları ücretsiz. Otobüse orta kapıdan biniyoruz.

Her yere toplu taşıma ile gitmek mümkün, toplu taşıma sistemi fazlaca gelişmiş. Ayrıca, mobil uygulamalar yoluyla bulunduğumuz yerden gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşılabileceğini öğrenebiliyoruz.

Yaya geçidine gelindiği an yoldaki tüm arabaların durması henüz alışamadığımız bir durum tabi, durduklarından emin olunca geçiyorum ki araçlardan geçen olmadı şimdiye kadar. Yayaya saygı büyük, yaya olarak alışırız da bakalım araba alınca nasıl alışacağız.

Fince yazı olan her yerde bir de İsveççe yazı var, durak isimlerinde, markette reyonlarda, sokakta tabelalarda her yerde, her şeyde… Her iki dili de bilmeyen benim gibiler için biraz kafa karıştırıcı. Özellikle, otobüs ile giderken ve ineceğim durağı takibe çalışırken, bir anda çıkan isveççe durak isimleri zihni bulandırabiliyor.

Meyve ve sebzeler Türkiye’de yediklerime kıyasla inanılmaz lezzetli. Domatesin unuttuğum tadını, kokusunu buldum yıllar sonra… Yemeklerim sanki daha lezzetli. J Etler genellikle yağsız, eşim pek hoşlanmasa da bu durumdan, tam benlik.

Postalar, evlerin giriş kapılarındaki posta girişinden bırakılıyor. Kapıyı bir açıyorsunuz, mektup, çok romantik. Bu arada evlerin çift kapıları var. Biri kilitli dış kapı, diğeri ise oda kapısı gibi.

Biz Espoo’da yaşıyoruz. Espoo ve Helsinki yan yana iki şehir. Espoo’nun en batısından, Helsinki merkez arabayla 15-20 dk. O kadar yakınlar. Helsinki, Finlandiya’nın en büyük şehri, dolayısıyla daha karmaşık, daha çok insan, etkinlikler, turistler… Espoo ise daha çok evler, ağaçlar, deniz, orman, sakinlik…

Balkondan manzaramız
Nüfus az olduğundan herhalde, Espoo’da dağınık bir yerleşim var ve evler hep ağaçlar içinde. Doğanın içinde. Bizim oturduğumuz sitede (ve muhtemelen birçok yerde) ağaçların üzerinde sincaplar koşuşturuyor.

Hava genel olarak soğuk ki konuştuğum herkes çok güzel mevsimde geldiğimizi söylüyor. Kış mevsimi donduruyorsa demek ki… Güneş varsa herkes kendini sokağa atıyor. Yoksa da zaten alışveriş merkezleri var.

AVM’ler içinde bebek bakım odaları var. Özelliği şu, mini bir tesis resmen bu odalar, bebek arabası park yerinden, çocuk tuvaletlerine, minik oyun alanından içinde mikrodalga olan mutfağa kadar anne ve babanın ihtiyacı olabilecek her şeyi barındırıyor.

devam edecek...

Comments

Popular posts from this blog

#finlandiyadabirev #finlandiyadakievimiz

#Finlandiya’dayaşayanlarveyaşamakisteyenleriçin #facebookgrupları #sosyalmedya #faydalıbilgiler