#finlandiyadabirev #finlandiyadakievimiz

Yeniden merhaba,

Özgür Efe'nin doğumundan sonra daha çok dışarıda ve bol aktiviteli bir hayat başladı bizim için. İki çocukla 55 m2 eve sığamadığımızdan ya da bu ülkedeki anne - bebek etkinliklerinin fazlalığından olabilir. Hatta, benim için gün boyunca evde kalıp, karanlık ve soğuk Finlandiya günlerini yalnız yaşamak istememekten de olabilir. 

İşte bu ve benzeri sebeplerdendir ki, blog ile de ilgilenme fırsatım olmadı hiç. Geri döndüğümü umuyorum. Havalar ısınmaya başladı, bir saat çıkıp ormanda yürümek bile yeterli motivasyonu sağlıyor, gün boyunca dışarıda olma ihtiyacı azalıyor. Tam tersi olması gerekmez miydi? :)) Ve bu demek oluyorki daha çok evde vakit ve ne zamandır planlayıp yapamadıklarım...

Bu kadar ev demişken, Finlandiya evlerinden bahsetmek istiyorum bu yazıda. Mevzu bahis evler, bizim görebildiklerimiz, yani kiralık ev arayışımızda karşılaştıklarımız, bizim ve arkadaşlarımızın evleri, apartman dairesi ve genelde site içindeki evler. Finlandiya'ya has birçok özellik var evlerde, o zaman başlıyoruz...

* Öncelikle Finlandiya'da oda sayısı için Türkiye'deki 1+1, 2+1 kullanılmıyor, 2 oda, 3 oda olarak yazılıyor, söyleniyor. Evler genel olarak küçük demeyeceğim, çünkü müstakil ve çok odalı da evler var oldukça, ama küçük evler çok yaygın.
 
* İlginç bir durum şimdi bahsedeceğim, ancak bu bütün evler için geçerli değil, bizim apartmanımız biraz eski olduğundan belki de, apartman girişinde zil yok :) Gelen misafirlerimiz arıyorlar, aşağıya inip kapıyı açıyoruz.  

* Evlerin iki kapısı oluyor, iki kapı arasında yaklaşık bir karış kadar mesafe var. Dış kapıda posta yuvası bulunuyor ve postacılar tek tek daire kapılarına bırakmak durumundalar postaları. Apartman girişlerinde posta kutuları yok.  

* Kapıdan girince gördüğüm tüm evlerin mutlaka demirbaş vestiyerleri var. Ayrıca evdeki yatak odalarında da mutlaka demirbaş gardolaplar bulunuyor. 

* Mutfakta buzdolabı, fırın ve belki bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar demirbaş olarak bulunuyor. Fırınların alt bir bölmesi var, orada fırın tepsileri de oluyor, ben bir süre fırın tepsisi olmadığını zannedip evde, satın almayı düşündüm, sonra keşfeden arkadaşlarım sayesinde yerini öğrendim :).  

* Mutfaktaki bir diğer demirbaş ise bulaşık kurutma dolabı, ki bildiğim kadarıyla Finlandiya'ya has bir özellik. Çok kullanışlı, tezgah üzerinde yer kaplamıyor. Ve elde yıkadığınız tabak, tencere vs. lavabonun üstündeki bu dolaba kaldırarak kurumasını sağlıyorsunuz.

* Şanslıysanız banyoda demirbaş olarak çamaşır makinesi bulunan bir ev bulabilirsiniz. Bulaşık makinesi ya da diğer beyaz eşyalar kadar yaygın değil. Ama bulursanız, beyaz eşyalar için masraf yapmazsınız kirada olduğunuz süre boyunca.  

* Yine birçok evde var, ama bizde yok :(. Sauna. Çok sıradan 2-3 odalı küçük bir evde bile sauna olabilir. Lüks gibi düşünülmesin, baya ihtiyaç burada sauna. Evin en sıcak yeri neticede :). 

* Tuvaletlerde, taharet musluğu var. Bizdekinden biraz daha farklı, lavaboyla bağlantılı bir duş başlığı şeklinde. Sadece evlerde değil, umumi tuvaletlerde de var, avmlerde, restoranlarda vs. 

* Evlerin pencerelerinde yine demirbaş jaluzi var. İsterseniz zevkinize göre perde alıp takadabilirsiniz. Biz ihtiyaç duymadık geçtiğimiz bir sene için, ışığı geçirmeme konusunda oldukça kullanışlıydı.  

* Her evin mutlaka oldukça geniş balkonları var. Kışın buzdolabı niyetine kullanıyoruz. :))) Yaz çok kısa sürdüğü için balkonda keyif yapıyoruz diyemeyeceğim. :( Keşke balkon yerine oda yapsalarmış, daha geniş ev olurmuş, baya büyük balkonları, ne gerek varsa gerçekten.   

Biraz da apartmanların, sitelerin ortak kullanım alanlarından bahsedeceğim.  

* Apartmanlarda bisikletler için bir saklama odası, bebek arabaları için bir saklama odası, ve ayrıca her daire için bizim kömürlükler gibi bir saklama odası var.

* Çamaşır yıkama odası ve çamaşır kurutma odası da yine apartmanlarda olan apartman sakinlerinin kullanımına ayrılmış hizmetler. Çamaşır makinesi kullanımı ücretli olabilir, aklımda öyle kalmış, ama kurutma ücretsiz, sadece randevusunu alarak kış aylarında bu çamaşırlar nasıl, nerede kuruyacak kaygısından kurtuluyorsunuz. 

* Ve tabi sauna, evde yoksa da mutlaka apartmanlarda bulunur. Aile için rezerve ettirip kullanabildiğiniz gibi, komşularınız ile de sauna keyfi yapabilirsiniz. 

* Çöp alanlarında ya da odalarında, kağıt, karton, plastik, cam, metal vb. geri dönüşüm için ayrı ayrı çöp kutuları var. Bu arada her sitenin çöp alanı ayrı, anahtar ile giriliyor çöp odalarına.  

* Sitenin kazma, kürek, kova, hortum ne bileyim ortak alan için, ağaçlar için, çiçekler için kullanılan tüm malzemelerinin saklandığı bir oda oluyor bir de. Her yerde var mı bilmiyorum, bizim sitede var. Mesela akşamın bir saati, arabanızı park etmeye çalışıyorsunuz ama patinaj mı yapıyor araba kardan dolayı, ve kocanız aramanıza cevap vermiyor mu, iş başa mı düştü, gidip o odadan bir kürek alıp karı kürüyorsunuz. Öyle faydalı bir yer orası. 

* Sitede olabilen bir diğer alan ise mangal alanı ve ortak oturma alanı. Yaz günlerinde buram buram et kokuları yayılıyor, misafir çağırıp sitenin ortasında mangal yapıyorlar. Hemen akıllara gelen bir soru, Finler Türk mü? :)))

* Son olarak çocuk oyun alanları tabiki, mutlaka her apartman ya da sitenin bir salıncağı, kaydırağı, kum havuzu ve oyuncakları bulunur.



Comments

Popular posts from this blog

#Finlandiya’dayaşayanlarveyaşamakisteyenleriçin #facebookgrupları #sosyalmedya #faydalıbilgiler

#finlandiyadailkgünler #finlandiyailkizlenimler